Αιματουρια

Αιματουρια

Η παρουσία αίματος στα ουρά είναι ένα σύμπτωμα που συνήθως τρομάζει τον ασθενή και αναζητά ιατρική βοήθεια. Στο Urology Care –Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης ο Dr Ιωάννης Μπέης πραγματοποιεί τον απαραίτητο κλινικό έλεγχο αλλά και την αναγκαία κυστεοσκόπηση στο κέντρο μας (αποφεύγοντας την περεταίρω ταλαιπωρία του ασθενούς σε κλινική) με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Μακροσκοπική ονομάζεται η αιματουρία που γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή ενώ μικροσκοπική αυτή που επιβεβαιώνεται εργαστηριακά στη γενική ούρων.

Οι αιτίες συνηθέστερα εντοπίζονται εντός του ουροποιητικού και μπορεί να είναι καλοήθεις καταστάσεις (λοιμώξεις, λιθίαση, υπερτροφία προστάτη) ή κακοήθεις (καρκίνος ουροδόχου κύστης, νεφρού, ουρητήρα, ουρήθρας). Πολλές νεφρολογικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία ως επί το πλείστον μικροσκοπική ενώ αιτίες εκτός ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, ορισμένες κληρονομικές διαταραχές και η αιμορραγική διάθεση.

Διάφορα τρόφιμα όπως το παντζάρι και τα μούρα μπορεί να χρωματίσουν τέλος τα ουρά δίνοντας ψευδώς την εικόνα αιματουρίας.

Η αιματουρία χρήζει άμεσης διεξοδικής διερεύνησης από τον ουρολόγο προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας ως αιτία.

Η διάγνωση βασίζεται στη λήψη ιστορικού, στην κλινική εξέταση του ασθενούς καθώς και στον απαιτούμενο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Για την πλήρη διερεύνηση  του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (ουρήθρα, ουροδόχος κύστη) είναι απολύτως απαραίτητη η κυστεοσκόπηση. Η εξέταση διενεργείται στο ιατρείο μας με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο μικρής διαμέτρου υπό τοπική αναισθησία. Γίνεται γρήγορα εντός ολίγων λεπτών είναι ανώδυνη και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες του. Για τον πλήρη έλεγχο του ανώτερου ουροποιητικου συστήματος (νεφρά, ουρητήρες), εξέταση εκλογής είναι η αξονική πυελογραφία. Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκούμαστε στη διενέργεια υπερηχογραφήματος

Η θεραπεία της αιματουρίας εξαρτάται από την ευρισκόμενη αιτιολογία. Έτσι για παράδειγμα  όταν αυτή αποδίδεται σε λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή. Σε ανεύρεση λιθίασης πραγματοποιείται ενδοσκοπική αφαίρεση των λίθων ή εξωσωματική λιθοτριψία. Σε διάγνωση κακοήθειας προχωρούμε σε χειρουργική αφαίρεση και ενδεχόμενη ογκολογική θεραπεια ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου.

Πρέπει να τονιστεί ότι πολλές φορές δεν ανευρίσκεται καμία εμφανή αιτία μετά το πέρας του ελέγχου.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον ιατρό.

Έκθεση εικόνων

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού