Ουρητηροσκοπικη λιθοτριψια

Ουρητηροσκοπικη λιθοτριψια

Η μέθοδος της ουρητηροσκόπησης αναλύθηκε σε προηγούμενη ενότητα. Μια από τις πλέον συχνές εφαρμογές της βρίσκεται στην αντιμετώπιση λίθων του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Στο Urology Care – Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Dr Ιωάννης Μπέης προτείνει και αναλαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία/επέμβαση.

Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος και η εξειδικευμένη εφαρμογή της στην ουρολογία έχει φέρει μια πραγματική επανάσταση προς όφελος του ασθενούς. Με μικρής βαρύτητας επεμβάσεις και χωρίς τομές στο δέρμα μπορούμε πλεον να αντιμετωπίσουμε τους λίθους του ουρητήρα καθώς και την πλειοψηφία των λίθων του πυελοκαλυκικού συστήματος.

Χρησιμοποιώντας ειδικό ενδοσκοπικό εξοπλισμό (ουρητηροσκόπιο)  ο οποίος είναι ημιάκαμπτος ή εύκαμπτος εισερχόμαστε μέσω της ουρήθρας προκειμένου να φτάνουμε στο σημείο όπου εντοπίζεται ο λίθος. Ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία. Ο κατακερματισμός της πέτρας γίνεται με τη χρήση ακτίνων laser που διοχετεύονται μέσω ειδικής ίνας. Ο χρόνος της επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με τη θέση, τον αριθμό και το μέγεθος των λίθων. Συνήθως στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ουρητηρικός καθετήρας (pigtail) για την ασφαλή δίοδο των ουρων από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνουμε μετεγχειρητικούς πόνους καθώς ο ουρητηρικός βλεννογόνος που βρίσκεται σε στενή επαφή με την πέτρα μπορεί να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα οίδημα και να προκληθεί παροδική απόφραξη. Ο καθετήρας αυτός αφαιρείται μέσω κυστεοσκόπησης υπό τοπική αναισθησία σε περίπου μια εβδομάδα. Tο εξιτήριο μετά από επέμβαση laser λιθοτριψίας δίνεται συνήθως μετά από μια ημέρα νοσηλειας.

Σε επιπλεγμένα περιστατικά λιθίασης (ιδιαίτερες ανατομικές συνθήκες, κοραλλιοειδής λιθίαση) μπορεί να χρειαστεί διαφορετική στρατηγική στην αντιμετώπιση όπως για παράδειγμα διενέργεια διαδερμικής λιθοτριψίας, κατιούσας λιθοτριψίας κλπ.

Επιπλοκές:

Περιγράφονται στην ενότητα της ουρητηροσκόπησης.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού