Καρκίνος των όρχεων

Καρκίνος των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια σχετικά σπάνια μορφή όγκου που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% συνολικά όλων των νεοπλασιών. Ωστόσο είναι ο πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των νέων ανδρών ηλικίας 15-35 ετών και ο δεύτερος πιο συχνός στην ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών. Είναι από τις λίγες κακοήθειες με μεγάλη πιθανότητα ίασης ιδιαίτερα εφόσον ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο με το ποσοστό επιβίωσης να ξεπερνά στις μέρες μας το 95%.

Στο Urology Care –Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς από τον Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Dr Ιωάννη Μπέη, ο οποίος και προτείνει την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της παθήσεως. Κλείσε το ραντεβού σου τώρα.

Οι σαφείς αιτίες του καρκίνου των όρχεων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Διάφοροι παράγοντες έχουν συσχετίστει με αύξηση του κινδύνου όπως η ισορροπία των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωης, η κρυψορχία, η υπογονιμότητα καθώς και γενετικοί παράγοντες.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου των όρχεων είναι η εμφάνιση ψηλαφητής ανώδυνης σκληρίας (ογκιδίου) στον όρχι. Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι η δυσφορία, ο πόνος και το αίσθημα βάρους στο όσχεο καθώς και η γενική διόγκωση του όρχι. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται επείγουσα διερεύνηση από ουρολόγο. Πέραν της ψηλάφησης ενδεδειγμένη είναι σε υποψία όγκου ή διενέργεια υπερηχογραφικής εξέτασης των όρχεων σε συνδυασμό με αιματολογικές εξετάσεις. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται καρκινικοί δείκτες που συνήθως είναι αυξημένοι σε ορχική κακοήθεια. Αξονική τομογραφία θώρακος και κοιλίας/πυέλου διενεργείται σε κοντινή απόσταση από τη χειρουργική αφαίρεση του πάσχων ορχι. Στους ασθενείς προσφέρεται πριν την επέμβαση η δυνατότητα κατάψυξης σπέρματος.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι στο 95% των περιπτώσεων όγκος γεννητικών κυττάρων που ταξινομείται σε δύο τύπους με διαφορετικά βιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά, το σεμίνωμα και τους μη-σεμινωματώδεις όγκους.

Μετά την αφαίρεση του όρχι η επικουρική θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος. Πρόκειται για ειδικό σχήμα χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας που δίνεται σε συνεννόηση με ογκολογο και ακτινοθεραπευτη.

Μετά το πέρας τις θεραπείας ο ασθενής παρακολουθείται με συστηματικούς ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του ουρολόγου του.

Η συστηματική  αυτοεξέταση του ανδρός  είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Σε νεοεμφανιζομενα συμπτώματα που εγείρουν την υποψία καρκίνου των όρχεων κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον Ουρολόγο Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού