Γυναικεία ακράτεια ούρων

Γυναικεία ακράτεια ούρων

Πρόκειται για την ακούσια απώλεια ούρων η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά, σχεδόν στο 25% των γυναικών επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Στο Urology Care –Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς από τον Dr Ιωάννη Μπέη που θα προτείνει και την ενδεδειγμένη θεραπεία/επέμβαση. Κλείσε το ραντεβού σου τώρα.

Η ακράτεια ούρων διακρίνεται σε τέσσερις τύπους :

  1. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ όταν η απώλεια ούρων παρατηρείται μόνο σε καταστάσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης( βήχας, άρση βάρους, έντονο γέλιο κλπ)
  2. ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ όταν παρατηρείται αιφνίδια  και ανεξέλεγκτη επιθυμία για ούρηση με τον ασθενή να μην προλαβαίνει συνήθως την επίσκεψη στην τουαλέτα
  3. ΜΙΚΤΗ όταν έχουμε συνδυασμό των δύο παραπάνω τύπων
  4. ΥΠΕΡΠΛΗΡΩΣΗΣ όταν παραμένει μετά την ούρηση μεγάλο υπολειπόμενο οπότε λόγω αδυναμίας συγκράτησης επέρχεται απώλεια ούρων από υπερχείλιση

 ΑΙΤΙΕΣ

Οι συχνότερες αιτίες για τη γυναικεία ακράτεια είναι:

  • Η κύηση (λόγω ορμονικών διαταραχών, αύξηση του σωματικού βάρους και μεγέθυνση της μήτρας) και ο τοκετός (ιδιαίτερα όταν είναι εργώδης προκαλώντας κάκωση νεύρων και στηρικτικών μυών)
  • Οι προηγούμενες επεμβάσεις της ελάσσονος πυέλου (γυναικολογικές, εντερεκτομές κ.α.)
  • Νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Parkinson, όγκοι εγκεφάλου, κακώσεις σπονδυλικής στήλης κ.α. )
  • Η παχυσαρκία
  • Η διάμεση κυστίτιδα
  • Η αυξημένη ηλικία λόγω έλλειψης οιστρογόνων

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στη διαγνωστική μας προσέγγιση είναι απαραίτητη:

  • Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού που περιλαμβάνει ημερολόγιο κύστης
  • Η κλινική εξέταση του ασθενούς σε γυναικολογική θεση για έλεγχο ενδεχόμενης πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Διενεργείται πάντα τεστ του βήχα
  • Η μέτρηση του υπολειπόμενου όγκου ούρων μετά την ούρηση και σε ενδεδειγμένες περίπτωσης η διενέργεια κυστεοσκόπησης και υπερήχου.
  • Ο ουροδυναμικός έλεγχος που περιλαμβάνει την ουροροομετρία και επί περαιτέρω αμφιβολιών την κυστεομανομέτρηση, την προφιλομέτρια ουρήθρας και το ηλεκτρομυογράφημα πυελικού εδάφους.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο τύπος ακράτειας καθοδηγεί τη θεραπευτική μας προσέγγιση. Αυτή διακρινεται σε συντηρητική, φαρμακευτική και χειρουργική.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ

Σε ήπια ακράτεια ούρων προσπαθείας μπορούμε πολλές φορές με άσκηση των πυελικών μυών να περιορίσουμε ή να εξαλείψουμε το πρόβλημα. Πρόκειται για ειδικές ασκήσεις του πυελικού εδάφους υπό την αρχική επίβλεψη φυσιοθεραπευτή. Η ενδυνάμωση των μυών του περινέου μπορεί επίσης να επιτευχθει με θεραπεία ηλεκτροδιέγερσης.

Σε επιτακτική ακράτεια πολύ βοηθητική στον περιορισμό της είναι η ρύθμιση της πρόσληψης υγρών και η εκπαίδευση της ουροδόχου κυστης με σαφείς οδηγίες στον ασθενή για το πως θα αυξάνει σταδιακά τα μεσοδιαστήματα των ουρήσεων.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σε περίπτωση επιτακτικής ή μικτής ακράτειας ο θεράποντας ιατρός συστήνει φαρμακευτική αγωγή με αντιχολινεργικα ή αγωνιστή των β3-αδρενεργικών υποδοχέων. Σκοπός της θεραπείας είναι ο περιορισμός των ακούσιων συσπάσεων του εξωστήρα μυ της κύστης περιορίζοντας έτσι σημαντικά τα επεισόδια ακράτειας.

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε επιτακτική ακράτεια ούρων υψηλής βαρύτητας συνήθως σε ασθενείς με νευρογενούς αιτιολογίας υπερδραστήρια κύστη ή όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει τα ανάλογα αποτελέσματα μπορούμε να προχωρήσουμε στη θεραπεία με Βotox. H βουτολινική τοξίνη ενίεται στο βλεννογόνο της κύστης σε πολλαπλά σημεία κατά τη διάρκεια κυστεοσκόπησης. Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενης κινητοποιείται άμεσα. Η μέθοδος έχει πολύ καλά αποτελέσματα τα οποία ωστόσο φθίνουν με το χρόνο για αυτό το λόγο πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από συνήθως ένα εξάμηνο.

Η χειρουργική θεραπεία στην ακράτεια προσπαθείας έγκειται στην τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης κάτω από την ουρηθρα. Η επέμβαση είναι μικρής βαρύτητας διενεργείται υπό τοπική  αισθησια και το ποσοστό επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλό επί μακρόν.

Έκθεση εικόνων

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού