Διουρηθρικη εκτομη όγκου ουροδοχου κυστης TURB

Διουρηθρική εκτομή όγκου ουροδόχου κύστης TURB

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια από τις συχνότερες αιτίες αιματουρίας (παρουσία αίματος στα ούρα).

Στο Urology Care – Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Dr Ιωάννης Μπέης προτείνει και αναλαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία/επέμβαση.

Η διάγνωση γίνεται μετά από τη διενέργεια κυστεοσκόπησης ή απεικονιστικού ελέγχου όπου και εντοπίζεται ο όγκος. Κατόπιν προγραμματίζεται η χειρουργική του αφαίρεση η οποία με την παθολογοανατομική εξέταση του παρασκευάσματος θα επιβεβαίωσει τη διάγνωση και θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη σταδιοποίηση του καρκίνου. Μερικοί ασθενείς θα χρειαστούν περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση ή πρόσθετη θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία).

Για τη χειρουργική εκτομή του όγκου εισερχόμαστε στην κύστη με ειδικό ενδοσκοπικό εξοπλισμό μέσω της ουρήθρας χωρίς κάποια τομή στο σώμα του ασθενούς, ο οποίος βρίσκεται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία. Η αφαίρεση του όγκου γίνεται με ειδική διαθερμία σε βάθος, φτάνοντας στον μυικό ιστό ενώ πολλές φορές συνδυάζεται με τη λήψη βιοψιών από άλλα σημεία της κύστης. Σε διηθητικό καρκίνο δε δύναται δυστυχώς να εξαιρέσουμε πλήρως την κακοήθεια η οποία έχει διηθήσει το μυϊκό τοίχωμα. Ο χρόνος της επέμβασης κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 90 λεπτών ανάλογα φυσικά με το μέγεθος και τον αριθμό των νεοπλασιών. Πολύ συχνά χρειάζεται στο τέλος της επέμβασης η τοποθέτηση ουροκαθετήρα για την έγχυση χημειοθεραπευτικού φαρμάκου το οποίο παραμένει στην κύστη για μια ώρα και μετά αποχετεύεται. Ο χρόνος νοσηλείας είναι 1 έως 3 ημέρες.

Επιπλοκές:

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς παρουσιάζουν μετά την επέμβαση ήπιο καύσο, συχνουρία και μικροποσότητες αίματος στα ούρα. Τα συμπτώματα αυτά αποδράμουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχετικά συχνές επιπλοκές είναι η μετεγχειρητική ουρολοίμωξη που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή καθώς και η μελλοντική υποτροπή του όγκου η οποία χρήζει επανεπέμβασης.

Τέλος σπανιότερα μπορεί να έχουμε τραυματισμό των ουρητηρικών στομίων ή της ουρήθρας, διάτρηση της κύστης και εμμένουμε αιμορραγία που απαιτεί νέα επέμβαση για αιμόσταση.

Η άρτια χειρουργική τεχνική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ελαχιστοποίηση αυτών των επιπλοκών.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού