Σεξουαλικα μεταδιδομενα νοσήματα

Σεξουαλικα μεταδιδομενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται νοσήματα που μεταδίδονται ως επί το πλείστον μέσω σεξουαλικής επαφής. Μετάδοση τους ωστόσο μπορεί να γίνει και αιματογενώς (π.χ. από τη μητέρα στο έμβρυο) ή μέσω άλλων σωματικών υγρών.

Οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί μπορεί να είναι βακτήρια, ιοί ή παράσιτα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμέτωπη και τον περιορισμό περαιτέρω μετάδοσης.

Στο Urology Care –Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης προβαίνουμε σε άμεση και έγκυρη διάγνωση όλων των Σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και προτείνουμε την ανάλογη θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Τα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ΣΜΝ είναι ιδιαιτέρως συχνά καθώς μέχρι την ηλικία των 25 ετών περίπου το 50% των ενεργά σεξουαλικά ενηλίκων θα μολυνθούν με κάποιο από αυτά. Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που είναι ιδιαιτέρου ουρολογικού και ανδρολογικού ενδιαφέροντος.

Ιος HPV-Κολδυλώματα

Πρόκειται για ένα από τα πλέον διαδεδομένα νοσήματα στον ενεργό σεξουαλικό πληθυσμό με συνεχείς αυξανόμενες τάσεις. Υπολογίζεται ότι οι φορείς του εν λόγω ιού πλησιάζουν το 80% και στα δύο φύλα. Η μόλυνση δεν συνεπάγεται απαραίτητα την εκδήλωση νόσου ενώ ο χρόνος επώασης μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλος . Έχουν περιγράφει περισσότεροι από 140 τύποι του ιού. Κάποιοι από αυτούς έχουν συνδεθεί με προκαρκινικές βλάβες και κακοήθειες κυρίως στον τράχηλο της μήτρας. Άλλοι τύποι πάλι προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα. Η μετάδοση γίνεται κατά κύριο λόγω μέσω κολπικής, πρωκτικης ή στοματικής επαφής ακόμα κι όταν ο σύντροφος δεν έχει εμφανείς βλάβες. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Επιδίωξη μας είναι η μακροσκοπική εξάλειψη των βλαβών με τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα, κρυοθεραπεία, καυτηριασμό ή τέλος μέσω χειρουργικής αφαίρεσης.

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Πρόκειται για μια εξίσου συχνή νόσο στο σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό που οφείλεται στο βακτήριο Clamydia trachomatis. Η πλειοψηφία των νοσούντων είναι ασυμπτωματικοί γεγονός που διευκολύνει την περαιτέρω μετάδοση λόγω άγνοιας. Η περίοδος επώασης υπολογίζεται σε περίπου τρεις εβδομάδες. Σε εμφάνιση συμπτωμάτων παρουσιάζουν οι άνδρες κλινική εικόνα ουρηθρίτιδας (διαφανείς ή πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα, δυσουρικά ενοχλήματα)  και/ή επιδιδυμίτιδας (άλγος και διόγκωση οσχέου) .Για τη διάγνωση εφαρμόζεται PCR στα πρώτα πρωινά ουρά, κυτταροκαλλιέργεια ή άμεσος ανοσοφθορισμός ενώ η θεραπεία βασίζεται σε αντιβιοτικά σχήματα και αφορά και τους δύο συντρόφους.

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

Η ασθένεια προκαλείται από το μικρόβιο του γονοκόκκου Neisseria gonorrhoeae μετά από άμεσο ενοφθαλμισμό μεταξύ των βλεννογόνων συνήθως κατά τη σεξουαλική πράξη όπως και κατά τον τοκετό από τη μητέρα στο έμβρυο. Ο χρόνος επώασης υπολογίζεται σε 1 εως 14 ημέρες. Οι περισσότεροι άνδρες παρουσιάζουν συμπτωματική νόσο με αρχική κλινική εικόνα ουρηθρίτιδας (παχύρρευστες πυώδεις ή κιτρινοπράσινες εκκρίσεις από την ουρήθρα με ερεθισμό και καύσο κατά την ούρηση) . Όταν η φλεγμονή προχωρήσει από το πρόσθιο τμήμα της ουρήθρας περιπλέκεται περισσότερο οδηγώντας σε ενδεχόμενη προστατίτιδα (συχνουρία, δυσουρικά ενοχλήματα) , ορχεοεπιδιδυμίτιδα (διόγκωση και άλγος οσχέου), στενώματος ουρήθρας, κυστίτιδα, γενικευμένη λοίμωξη. Για τη διάγνωση διενεργείται μικροσκοπική εξέταση του ουρηθρικού εκκρίματος, καλλιέργεια και μοριακό PCR. Η θεραπεία βασίζεται σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά σχήματα και αφορά και τους δύο συντρόφους.

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Πρόκειται για ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ιογενούς αιτιολογίας. Υπεύθυνος είναι ο ιός του απλού έρπητα HSV o oποίος διακρίνεται σε δύο τύπους τον HSV1 που προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο και τον ΗSV2 που επηρεάζει κυρίως την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η μετάδοση γίνεται μετά από στοματική, κολπική ή πρωκτική επαφή ακόμα και όταν ο σύντροφος είναι ασυμπτωματικός. Συνήθως χρόνος επωασης είναι 5 εως 7 ημέρες. Η πλειοψηφία των νοσούντων είναι ασυμπτωματικοί. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε συχνά στους άνδρες ως πρόδρομο σύμπτωμα τον κνησμό στο πέος ή στην ουρήθρα. Κατόπιν εμφανίζονται επώδυνες διαυγείς φυσαλίδες που σπάζουν δημιουργώντας εφελκίδες. Μπορεί να συνυπάρχει πυρετός, κεφαλαλγία, διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων ενώ σε εντόπιση της βλάβης στην ουρήθρα είναι συχνή η παρουσία εκκρίσεων και δυσουρίας. Η διάγνωση τίθεται κυρίως κλινικά ενώ μπορεί να επιβεβαιωθεί με Real Time PCR από την εστία της βλάβης. Δεν υπάρχει θεραπεία πάρα μόνο συμπτωματική αντιμετώπιση και αγωγή για μείωση της μετάδοσης και των πιθανών υποτροπών. Ο ιός παραμένει δηλαδη στον οργανισμό μας δια βίου.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον ιατρό.

Έκθεση εικόνων

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού