Διουρηθρικη προστατεκτομη ΤURP

Διουρηθρική προστατεκτομή ΤURP

Είναι η συχνότερη, πλέον δοκιμασμένη και μελετημένη σε βάθος χρόνου (golden standard) χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη.

Στο Urology Care – Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Dr Ιωάννης Μπέης προτείνει και αναλαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία/επέμβαση.

Ο προστατικός αδένας περιβάλλει την ουρήθρα και σε ενδεχόμενη υπερτροφία προκαλεί ποικίλλου βαθμού απόφραξη. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εισερχόμαστε, μετά από γενική ή ραχιαία αναισθησία του ασθενούς, με ειδικό ενδοσκοπικό όργανο μέσω της ουρήθρας και αφαιρούμε το κεντρικό τμήμα του προστάτη που εμποδίζει τη ροή των ούρων. Ο ιστός που αφαιρείται στέλνεται για διερεύνηση στον παθολογοανατόμο προκειμένου να αποκλείσουμε την παρουσία καρκίνου.  Η επέμβαση διαρκεί περίπου μια ώρα και στο τέλος της τοποθετούμε ουροκαθετήρα για τη διενέργεια κυστικών πλύσεων. Η αφαίρεση του καθετήρα γίνεται μετά από 1 έως 3 ημέρες οπότε και δίνεται εξιτήριο στον ασθενή.

Επιπλοκές:

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναφέρουν το πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα ήπιο καύσο, συχνουρία και πολύ μικρές παροδικές αιμορραγίες κατά την ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά είναι μικρής βαρύτητας και αποδράμουν σύντομα.

Αρκετά συχνή επιπλοκή μόνιμου χαρακτήρα είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση, δηλαδή η απουσία σπέρματος καθώς αυτό γυρίζει πίσω στην κύστη και εξέρχεται μετά, κατά την ούρηση. Παρατηρείται στο 60-70% των ασθενών και δεν επηρεάζει την αίσθηση του οργασμού.

Λιγότερο συχνές έως σπάνιες επιπλοκές είναι η μεγαλύτερη μετεγχειρητική αιμορραγία που απαιτεί μετάγγιση αίματος ή επανεπέμβαση, η ουρολοίμωξη, η εμφάνιση επικίνδυνων αναισθησιολογικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο τραυματισμός της ουρήθρας με σχηματισμό ουλής και στενώματος, η υποτροπή της υπερτροφίας του προστάτη στο μέλλον, η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία.

Με την πολύ προσεκτική διερεύνηση και επιλογή των ασθενών που ενδείκνυνται για επέμβαση, τις κατάλληλες υποδομές και την άρτια χειρουργική τεχνική ελαχιστοποιούμε περαιτέρω την ήδη εξαιρετικά μικρή πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και προωθούμε τη βελτιστοποίηση του μετεγχειρητικού αποτελέσματος.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού