Προστατιτιδα

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι ο πιο κοινός ουρολογικός λόγος για τον οποίων οι άνδρες κάτω των 50 ετών αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Στο Urology Care –Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς από τον Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Dr Ιωάννη Μπέη, ο οποίος και προτείνει την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της παθήσεως. Κλείσε το ραντεβού σου τώρα.

Το σύνδρομο προστατίτιδας χωρίζεται σε τέσσερις ομαδες:

  1. Οξεία προστατίτιδα
  2. Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  3. Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα/ Χρόνιο πυελικό άλγος
  4. Ασυμπτωματική προστατίτιδα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

1. ΟΞΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Είναι σχετικά σπάνια πάθηση. Ο ασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό και ρίγος, συχνά παραπονιέται για κοιλιακό άλγος και δυσουρικά ενοχλήματα ενώ ο προστάτης είναι επώδυνός κατά την ψηλάφηση.

2. ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Τα συμπτώματα είναι συνήθως διάχυτα με πυελικούς και οσφυικούς πόνους συχνά σε συνδυασμό με δυσουρικά ενοχλήματα αίσθημα βάρους και δυσφορίας από την περιοχή των γεννητικών οργάνων.Συνήθεις είναι επίσης η στυτική δυσλειτουργία και διαταραχές εκσπερμάτησης. Τα συμπτώματα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας συχνά ποικίλλουν σε ένταση με μηνιαίες έως και πολυετείς διακυμάνσεις ακόμα και χωρίς θεραπεία. Η νόσος εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 10% του συνδρόμου της προστατίτιδας αλλά πιθανώς υπάρχει υποδιάγνωση.

3. ΧΡΟΝΙΟ ΠΥΕΛΙΚΟ ΑΛΓΟΣ

Είναι πολύ πιο συχνό σε σχέση με τη χρονιά βακτηριακή προστατίτιδα και παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα.

4. ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Δεν προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή. Ανευρίσκεται συνήθως μετά από βιοψίες προστάτη ή προστατεκτομη. Δεν απαιτεί θεραπεία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του συνδρόμου της προστατίτιδας βασίζεται στη

  • Λήψη λεπτομερούς ιστορικού
  • Ψηλάφηση -Υπερηχογράφημα του προστάτη
  • PSA σε άνδρες άνω των 50 ετών
  • Καλλιέργειες ούρων/προστατικού υγρού

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Οι ασθενείς έχουν συνήθως βαριά κλινική εικόνα που απαιτεί νοσηλεία με ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή. Όταν επέλθει βελτίωση ο ασθενής συνεχίζει την αντιβίωση από του στόματος για 3-4 εβδομάδες

ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Μετά την ανίχνευση μικροβιακών παραγόντων στις καλλιέργειες ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση που διαπερνά τον αιματοπροστατικό φραγμό η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με το αντιβιόγραμμα. Η αγωγή ειναι από του στόματος, μακράς διάρκειας (το λιγότερο 4 βδομαδες) και μπορεί να συνδυαστεί με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αντιχολινεργικά, α-αναστολείς κλπ.

ΧΡΟΝΙΟ ΠΥΕΛΙΚΟ ΑΛΓΟΣ

Είναι η πιο δύσκολη περίπτωση προστατίτιδας καθώς δεν έχουν προσδιοριστει επακριβώς οι αιτίες τις νόσου και κατ' επακολουθον δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί προσεκτικά ότι η νόσος είναι αβλαβής, δεν έχει καμία συσχέτιση με καρκίνο και παρουσιάζει σαφείς εξάρσεις σε συνδυασμό με ενδεχόμενη επιδείνωση άγχους.

Τα συμπτώματα παρουσιάζουν παροδικοτητα έρχονται δηλαδή και φεύγουν σε απροσδιόριστο χρονο ενώ η νόσος ως αναμενόμενο επειρεαζει την ποιότητα ζωής του ασθενους. Η θεραπεία είναι καθαρά συμπτωματική και στη φαρέτρα μας περιλαμβάνεται πλειάδα φαρμάκων όπως μυοχαλαρωτικά , αντιφλεγμονώδη, α-αναστολείς, αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, αντιχολινεργικά, αντιβιοτικά, νευροληπτικά και φυτικά σκευάσματα. Οδηγιες στον τρόπο διαβίωσης και διατροφής καθώς και ο περιορισμός του στρες βελτιώνουν μέγιστα την πιθανότητα ύφεσης των συμπτωματων.

Για περισσότερες πληροφορίες  κλείσε το ραντεβού σου με τον ιατρό.

Έκθεση εικόνων

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού