Κιρσοκηλη

Η ψηλάφηση ενός μορφώματος μαλακής σύστασης πάνω από τους όρχεις με ή χωρίς ταυτόχρονο αίσθημα βάρους προβληματίζει πολλούς άνδρες.

Στο Urology Care –Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς από τον Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Dr Ιωάννη Μπέη, ο οποίος και προτείνει την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της παθήσεως. Κλείσε το ραντεβού σου τώρα.

H κιρσοκήλη είναι μια συχνή καλοήθης πάθηση η οποία εμφανίζεται στη διάρκεια της προεφηβείας και συνήθως διαγιγώσκεται κατά την ενηλικίωση ή κατά τη διαδικασία διερεύνησης της αντρικής υπογονιμότητας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κιρσοειδή διάταση του συμπλέγματος των φλεβικών κλάδων που παροχετεύουν το αίμα από τους όρχεις στη συστηματική κυκλοφορία. Εντοπίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία στην αριστερή πλευρά λόγω ανατομικών ιδιαιτεροτήτων ενώ ενδεχόμενη δεξιά εντόπιση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ανάλογα με το βαθμό της διάτασης διακρίνεται σε υποκλινική,  1ου , 2ου και 3ου βαθμού κιρσοκήλη.

Κλινικά ο ασθενής δεν αναφέρει συμπτώματα ή αυτά είναι πολύ ηπια όπως για παράδειγμα αίσθημα βάρους στο σύστοιχο ορχι.

Η διάγνωση γίνεται μετά από ψηλαφηση σε ύπτια και όρθια θέση με πρoκλητή αύξηση της ενδοκοιλιακης πίεσης καθώς και με έγχρωμο υπερηχογράφημα του οσχέου.

Η νόσος είναι απολύτως καλοήθης. Η κυριότερη επιπλοκη της κιρσοκηλης είναι η υπογονιμοτητα καθώς μπορεί να επηρεάσει τον όγκο του σπέρματος, τον αριθμό, τη μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Εδω πρέπει να τονιστεί ότι από τους ασθενείς που πάσχουν από κιρσοκήλη μόνο το 30% περίπου παρουσιάζουν υπογονιμοτητα. Επίσης ο βαθμός της κιρσοκήλης δε συσχετίζεται με το βαθμό υπογονιμοτητας. Έτσι άνδρες με 3ου βαθμού κιρσοκήλη μπορεί κάλλιστα να έχουν φυσιολογικές παραμέτρους στο σπερμοδιάγραμμα και το αντίθετο, μια υποκλινική κιρσοκήλη μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος.

Παρέμβαση επομένως και θεραπεία της κιρσοκηλης αποφεύγεται σε όσους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, έχουν φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα ή έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά. Υποψήφιοι για θεραπεία είναι άνδρες με υπογονιμότητα και μη φυσιολογικό σπερμοδιαγραμμα, με ενδείξεις ατροφίας στο σύστοιχο όρχι καθως και όσοι αναφέρουν έντονα συμπτώματα ή έχουν μεγάλες κιρσοκηλες 3ου βαθμού επιθυμώντας επέμβαση για αισθητικούς λόγους.

Η διόρθωση της κιρσοκηλης γίνεται ως επί το πλείστον χειρουργικά  με διάφορες τεχνικές. Είναι μικρής βαρύτητας επέμβαση με άμεση κινητοποίηση του ασθενή. Εναλλακτικά της χειρουργικής θεραπείας μπορεί να προσφερθεί στον ασθενή εμβολισμός της σπερματικης φλέβας υπό ακτινολογικό έλεγχο.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε ραντεβού με τον ιατρό.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού