Ουρητηροσκοπηση

Ουρητηροσκοπηση

Όταν ο απεικονιστικός έλεγχος του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος δίνει υποψία ενδεχόμενης κακοήθειας στους ουρητήρες ή στο πυελοκαλικικό σύστημα των νεφρών είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση.

Στο Urology Care – Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Dr Ιωάννης Μπέης προτείνει και αναλαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία/επέμβαση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προχωρούμε σε ουρητηροσκόπηση, μια επέμβαση που διενεργείται κυρίως για διαγνωστικούς αλλά και θεραπευτικούς σκοπούς. Σε ξεχωριστή ενότητα (βλέπε ουρητηροσκοπική λιθοτριψία) θα αναλυθεί η ουρητηροσκόπηση που διενεργείται για την αντιμετώπιση της ουρολιθίασης.

Με ειδικό ενδοσκοπικό εξοπλισμό εισερχόμαστε διαμέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη και κατόπιν στον ουρητήρα ενδιαφέροντος. Ο ασθενής βρίσκεται υπό γενικη ή ραχιαία αναισθησία. Μέσω ενσωματωμένης κάμερας επιτυγχάνεται η λεπτομερής επισκόπηση και αναγνώριση υπόπτων προς κακοήθεια εστιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνουμε με ειδική λαβίδα βιοψίες ενώ επιπρόσθετα συλλέγεται δείγμα για κυτταρολογική μελέτη. Μικροί όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως με τη βοήθεια laser και προσεχτικό καυτηριασμο της βάσης τους. Η διάρκεια του χειρουργείου κυμαίνεται μεταξυ 20 έως 60 λεπτών. Συχνά χρειάζεται η τοποθέτηση στο τέλος της επέμβασης ουρητηρικού καθετήρα (pigtail) για να αποφύγουμε κολικούς πόνους λόγω ενδεχόμενου τοπικού οιδηματος στο βλεννογόνο του ουρητηρα μετεγχειρητικα. Ο ασθενης παίρνει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη ημέρα ενώ η αφαίρεση του καθετήρα (pigtail) γίνεται μεσω κυστεοσκόπησης υπό τοπική αναισθησία σε περίπου μια εβδομάδα.

Επιπλοκές:

Ήπια αισθήματα καύσου και συχνουρίας καθώς και μικροποσότητες αίματος στα ούρα παρατηρούνται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς (ειδικά στους ασθενείς με pigtail). Τα συμπτώματα αυτά αποδράμουν πολύ σύντομα. Σχετικά συχνή είναι επίσης η ουρολοίμωξη που απαιτεί αντιβιοτική αγωγή.

Πιο σπάνιες επιπλοκές είναι η κάκωση του ουρητήρα όπου σε μικρές διατρήσεις αρκούμαστε σε παραμονή του ουρητηρικού καθετήρα για μεγαλύτερο διάστημα ενώ σημαντικές βλάβες απαιτούν περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση. Σχετικα σπάνια είναι επίσης η πιθανοτητα εμφάνισης μετεγχειρητικου στενωματος στον ουρητηρα που χρήζει αντιμετώπισης.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νεα Σμύρνη.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού