Βαζεκτομή

Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος στείρωσης των ανδρών γίνεται μέσω της απολίνωσης των σπερματικών πόρων (βαζεκτομή).

Στο Urology Care – Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Dr Ιωάννης Μπέης προτείνει και αναλαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία/επέμβαση.

Πολλές φορές η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων έχει παρενέργειες και επιπλοκές που ταλαιπωρούν τις γυναίκες ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αστοχίας και μη επιθυμητής εγκυμοσύνης. Η στείρωση στον άνδρα γίνεται, σε αντίθεση με τη γυναίκα, μέσω μιας απλής επέμβασης πολύ μικρής βαρύτητας και αποτελει μια ιδιαίτερα καλή λύση για όσους θεωρούν ότι έχουν κλείσει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο και δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον. Η μέθοδος θεωρείται μη αναστρέψιμη. Δίνεται πάντως η δυνατότητα στον ασθενή να καταψύξει σπερματοζωάρια πριν την επέμβαση.

Μέσω μιας πολύ μικρής τομής (μερικών χιλιοστών) στο δέρμα του οσχέου πάνω απο τον όρχι παρασκευάζουμε το σπερματικό πόρο και αφαιρούμε ένα μικρό του κομμάτι (περίπου 1cm) έτσι ώστε να διακόψουμε την κυκλοφορία του σπέρματος. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται στον άλλο όρχι και οι τομές στο δέρμα κλείνουν με απορροφήσιμα ράμματα. Ο ασθενης βρίσκεται υπό τοπική αναισθησια. Είναι σε θέση να επιστρέψει στις δραστηριότητες του την ίδια ημέρα.

Η επέμβαση δεν επηρεάζει την παραγωγή τεστοστερόνης έτσι η στυτική ικανότητα, η σεξουαλική διέγερση και η αίσθηση του οργασμού μένουν τελείως ανέπαφες. Ο ασθενής έχει κανονική εκσπερμάτιση (σπερματικό υγρό χωρίς ωστόσο την παρουσία σπερματοζωαρίων).

Η στείρωση δεν επέρχεται άμεσα, θέλει τουλάχιστον 20 εκσπερματίσεις. Μετά απο περίπου 3 μήνες γίνεται έλεγχος με σπερμοδιάγραμμα και εφόσον επιβεβαιωθεί η απουσία σπερματοζωαρίων μπορεί πλέον ο άνδρας να συνεχίσει τη σεξουαλική του ζωή χωρίς μεθόδους αντισύλληψης.

Επιπλοκές:

Σχεδόν όλοι παρουσιάζουν ελαφρύ οίδημα του οσχέου που αποδράμει μετά από λίγες ημέρες. Ένα 5% περίπου αναφέρει αίσθημα χρόνιου πόνου στους όρχεις με βαρύτητα που διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Σπανιότερες επιπλοκές είναι οι μετεγχειρητικές φλεγμονές του όρχι και της επιδιδυμίδας που απαιτούν αντιβιοτική αγωγή. Τέλος εξαιρετικά σπάνια είναι η πιθανότητα αυτόματης ακούσιας επανένωσης των άκρων του σπερματικού πόρου με αποτέλεσμα την εμφάνιση γονιμότητας στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Έκθεση εικόνων

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού