Κυστεολιθοτριψια

Κυστεολιθοτριψία

Η παρουσία λίθων στην ουροδόχο κύστη είναι μια πάθηση που συνήθως συσχετίζεται με την υπερτροφία του προστάτη.

Στο Urology Care – Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Dr Ιωάννης Μπέης προτείνει και αναλαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία/επέμβαση.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν λόγω απόφραξης, σημαντικό υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση γεγονός που προδιαθέτει στο σχηματισμό λιθων (σχετικά ευμεγέθων) στην ουροδόχο κύστη. Κάποιες φορές οι πέτρες που ανευρίσκονται προέρχονται από τα νεφρά συνήθως όμως αυτές αποβάλλονται αυτόματα λόγω μεγέθους καθώς αφού κατάφεραν να περάσουν από τον ουρητήρα η δίοδος από την ουρήθρα που έχει μεγαλύτερη διαμετρο είναι αναμενόμενη εκτός και εάν υπάρχει εκεί σημαντικό εμπόδιο.

Ο ασθενής με λίθους στην κύστη αναφέρει ήπιες ενοχλήσεις στο υπογάστριο ενώ συχνά η ούρηση είναι διακοπτόμενη ή διχαλωτή με στοιχεία αιμορραγίας. Η διάγνωση γίνεται εύκολα μετά από απεικονιστικό έλεγχο (απλή ακτινογραφία, υπέρηχος, αξονική τομογραφία) ή κυστεοσκόπηση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση εκλογής είναι η κυστεολιθοτριψία. Χρησιμοποιώντας ειδικό ενδοσκοπικό εξοπλισμό εισερχόμαστε μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη του ασθενούς ο οποίος βρίσκεται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία. Εντοπίζουμε τις πέτρες και τις θρυμματίζουμε μηχανικά σε πολύ μικρά κομμάτια τα οποία και απομακρύνουμε. Για μεγαλύτερες πέτρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισχυρότερα εργαλεία όπως laser ή κρουστικά, ενώ σε εξαιρετικά μεγάλες πέτρες χρειάζεται τελικά να γίνει μια μικρή τομή στο δέρμα προκειμένου να ανοιχθεί η κυστη για την αφαίρεση των λίθων.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως οι ασθενείς με λίθους στην κύστη έχουν συνήθως μεγάλο προστάτη που προκαλεί αποφραξη. Έτσι συχνά αποφασίζουμε πέραν της λιθιασης να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και το αίτιο αυτής, διενεργωντας διουρηθρική προστατεκτομή εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η κυστεολιθοτριψια έχει διάρκεια 15-60 λεπτών ενώ εξιτήριο δίνεται την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Επιπλοκές:

Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν μετά την επέμβαση ήπιο καύσο, συχνουρία και μικρή αιματουρία. Τα συμπτώματα αυτά αποδράμουν πολύ σύντομα. Όπως και σε όλες τις άλλες διουρηθρικές επεμβάσεις υπάρχει σχετικός κίνδυνος για ουρολοίμωξη που θα χρειαστεί αντιμετώπιση με αντιβιοτική αγωγή.

Σπανιότερες επιπλοκές είναι η διάτρηση της ουροδόχου κυστης η οποία χρήζει ανοιχτής χειρουργικής αντιμετώπισης και η πρόκληση στενωμάτων στην ουρήθρα.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Ουρολόγο Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού