Ενδοκυστικες εγχυσεις

Ενδοκυστικες εγχυσεις

Πρόκειται για θεραπείες που γίνονται στο χώρο του ιατρείου μέσω καθετηριασμού της ουροδόχου κύστης στην οποία εγχύονται φαρμακευτικά σκευάσματα.

Στο Urology Care – Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης γίνεται αναλυτική διάγνωση/εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Dr Ιωάννης Μπέης προτείνει και αναλαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία/επέμβαση.

Μετά την παραμονή του φαρμάκου στην κύστη για συνήθως μικρό χρονικό διάστημα αυτό παροχετεύεται ανοίγοντας τον καθετήρα ο οποίος και τελικά αφαιρείται. Παρακάτω παρατίθενται οι θεραπείες που χορηγούνται στο UrologyCare στη Νέα Σμυρνη και οι σχετικές τους ενδείξεις:

HYACYST

Η στοιβάδα GAG (glycosaminoglycan) βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του ουροθηλίου που περιβάλλει την ουροδόχο κύστη και έχει έναν πολύ σημαντικό αντιβακτηριακό, αμυντικό μηχανισμό. Σε πολλές κλινικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα στη διάμεση κυστίτιδα, μετά από ακτινοθεραπείες της πυέλου ή σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες βακτηριακές κυστίτιδες έχουν διαπιστωθεί βλάβες της στοιβάδας GAG. Η θεραπεία αποκατάστασης με την απευθείας έγχυση υαλουρονικού νατρίου έχει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα καθώς μειώνει τη χρόνια φλεγμονή προωθώντας την επούλωση και δημιουργώντας ένα φράγμα κατά των ερεθιστικών ούρων. Ο ασθενής παρουσιάζει ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου, της συχνότητας και της έντασης της επιτακτικής ούρησης. Τα αιμορραγικά επεισόδια φθίνουν ενώ προάγεται η πρόληψη νέων ουρολοιμώξεων. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συστήνεται η παραμονή του διαλύματος στην κύστη για τουλάχιστον 30 λεπτά (όχι όμως περισσότερο από δύο ώρες). Η θεραπεία δίνεται μια φορά την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες και μετά συνεχίζουμε με ένα σχήμα συντήρησης μια φορά το μήνα μέχρι τα συμπτώματα να εξαφανιστούν τέλειως. Το Hyacyst είναι σκεύασμα πολύ καλά ανεκτό από τους ασθενείς χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις αναφέρεται ήπιος ερεθισμός κυρίως εξαιτίας του ουροκαθετήρα.

BCG

Οι ενδοκυστικές εγχύσεις με τον εξασθενημένο βάκιλο της φυματίωσης είναι θεραπεία εκλογής για τον καρκίνο της ουροδόχου κυστης σε συγκεκριμένα στάδια (T1,Cis).  Η κυστίτιδα που προκαλεί ο βάκιλος διεγείρει περαιτέρω την ανοσοδιέγερση με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να εξοντώνει πέρα του εξασθενημένου βακίλου και τα καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κυστης. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες εγχύσεις παίζουν διπλό ρόλο καθώς μειώνουν την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τη δυνητική πρόοδο του (διήθηση στο τοίχωμα της κύστης). Ο χρόνος θεραπείας είναι  περίπου 60 λεπτά και επαναλαμβάνεται σύμφωνα με προκαθορισμένο πρωτόκολλο ενώ ο ασθενής παρακολουθείται με τακτικές κυστεοσκοπήσεις και κυτταρολογικές εξετάσεις. Παρενέργειες της θεραπείας είναι η συχνουρία με επιτακτική ή επώδυνη ούρηση, η αιματουρία, η ουρολοίμωξη και συμπτώματα γρίπης όπως πυρετός, ρίγος και αρθραλγία.Σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλείται συστηματική φυματίωση.

ΕΠΙΡΟΥΜΠΙΚΙΝΗ/ΜΙΤΟΜΥΚΙΝΗ

Πρόκειται για χημειοθεραπευτικούς παράγοντες που εγχύονται στην κύστη μετά την αφαίρεση επιφανειακών καρκίνων προκειμένου να μειώσουμε την πιθανότητα υποτροπής και επανεμφάνισης των όγκων. Δεν πρόκειται επομένως για κλασική χημειοθεραπεία καθώς τα φάρμακα δεν εισέρχονται στη συστηματική κυκλοφορία. Ακολουθείται προκαθορισμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο ενώ ο ασθενης παρακολουθείται με τακτικές κυστεοσκοπήσεις. Παρενέργειες της θεραπείας είναι η συχνουρία με επιτακτική ούρηση, η ουρολοίμωξη και η αιματουρία.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Dr Ιωάννη Μπεη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Έκθεση εικόνων

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού